Interessante feiten over kunstenaars en hun schilderijen

Elk seizoen zult u een reeks van fantastische opdrachten krijgen waardoor u verschillende mediums kunt uitproberen en uw techniek kunt verbeteren. Dit is altijd ontzettend leuk en het helpt om uw techniek te verfijnen en uw eigen stijl te ontwikkelen, door ieder seizoen iets nieuws uit te proberen en tegelijkertijd nog een in te lijsten kunstwerk te creëren voor uw collectie. Deze herfst is geen uitzondering met Maurits Cornelis Escher (1898-1972) als onze uitverkoren kunstenaar.

Grafisch ontwerper en kunstenaar M.C.Escher werd geboren in Nederland in 1898. Hij was de vierde en jongste zoon van de civiele ingenieur George Escher en zijn tweede vrouw, Sara

Beroemd om zijn in elkaar grijpende en repetitieve ontwerpen, toont het werk van Escher gebogen perspectieven en onmogelijke constructies die naar boven en naar beneden lopen. Hij was een ziekelijk kind en deed het niet goed op school. Nadat hij voor zijn examens zakte, schreef Escher zich in bij de Harlem School of Architecture. Hij studeerde architectuur slechts een week voordat hij overstapte naar grafische kunst. In 1922 reisde Escher door Italië en Spanje. Hij hield van het italiaanse platteland, de Moorse architectuur en de patronen die hij in Grenada ontdekte. Alles wat hij toen zag en de schetsen die hij maakte in deze periode, hadden een enorm effect op zijn werk.

Escher werkte hard en in 1923 had hij zijn eerste eenmanstentoonstelling. In 1929 was Escher zo populair dat hij 5 internationale tentoonstellingen in een jaar kon houden. In 1924 trouwde Escher met Jetta Umiker. Het paar vestigde zich in Italië waar zijn hun eerste van hun drie zonen kregen. De familie verhuisde naar Zwitserland in 1935 vanwege Escher zijn afkeer van het politieke klimaat in het Italië van Mussolini. Ze verbleven daar twee jaar ongelukkig voordat ze naar Brussel verhuisden in 1937.

De oorlog dwong ze om nog een keer te verhuizen in 1941, dit keer naar Nederland waar ze bleven. Escher blijft nog vele jaren kunst maken en stierf in 1972 op 73-jarige leeftijd. Geïnspireerd door de natuur, dieren in het wild en achitecturale patronen, werkte Escher voornamelijk in houtsnedes en lithografiën. Hij ontwierp bookillustraties, wandtapijten, postzegels en muurschilderingen. Zijn werk is tegenwoordig op grote schaal beschikbaar, gebruikt op op platenhoezen, posters, puzzles en t-shirts. Kijk hoe Escher slangen creëert:

De Escher uitdaging

M.C.Escher was briljant in het creëren van onmogelijke beelden en visuele spelletjes. In zijn lithograaf “Tekenende handen” uit 1948 verandert de vlakke tekening in een drie-dimensionele beeld. Zullen we eens onze eigen versie van “”Getekende handen” proberen te maken? Gebruik de hand waarmee u niet tekent als voorbeeld. U kunt vervolgens uw tekening omdraaien en kopiëren om de tweede hand te maken.

Begin de uitdaging door uw hand te positioneren en ernaar te kijken. Het helpt misschien om uw hand op een vel wit papier te leggen zodat u de schaduwen goed kunt zien. Van welke basisvormen is uw hand gemaakt? De vormen zijn afhankelijk van uw gezichtshoek, maar u zult zien dat vierkanten en driehoeken de handpalm en de rug van uw hand vormen. Schets de eenvoudige lijnen waar de vingers zitten. Uw handpalm is gewoonlijk iets langer dan uw vingers, dus zorg ervoor dat uw vingers niet te lang worden.

Kijk naar hoe de lijnen van de vingers lopen en waar ze samenkomen. Schets cirkels op de plaats waar uw vingergewrichten zitten; dit is handig als u begint om de basisvormen uit te werken. Ontdek hoe ver uw duim zit ten opzichte van de rest van de vingers op uw hand. De basis van de duim begint beneden bij de pols. Als u de basisvormen heeft getekend kunt u beginnen met het opbouwen van de vormen. Als u tevreden bent met de verhoudingen, kunt u met uw vaardigheden om te markeren de toon en lichtaccenten te creëren.