Interessante feiten over beroemde kunstenaars en hun schilderijen

Elk seizoen zult u een reeks van fantastische opdrachten krijgen waardoor u verschillende mediums kunt uitproberen en uw techniek kunt verbeteren. Dit is altijd ontzettend leuk en het helpt om uw techniek te verfijnen en uw eigen stijl te ontwikkelen, door ieder seizoen iets nieuws uit te proberen en tegelijkertijd nog een in te lijsten kunstwerk te creëren voor uw collectie. Deze zomer is geen uitzondering met Gustav Klimt als onze uitverkoren kunstenaar.

Klimt werd eerst bekend als een conventionele academische schilder en kreeg veel opdrachten om openbare gebouwen te schilderen. Hij wordt gezien als één van de grootste decoratieve schilders van de twintigste eeuw.

Hij werd geboren op 16 juli 1862 in Oostenrijk en overleed op 16 februari 1918 in Oostenrijk. Hij ging nooit op zoek naar schandalen, maar zijn carrière werd er wel door geplaagd. En ondanks het feit dat hij nooit getrouwd is geweest, schijnt hij veertien kinderen te hebben verwekt.

Al op jonge leeftijd stelden Klimt en zijn twee broers Ernst en Georg voor de hand liggende artistieke gaven als tekenaars, schilders en ambachtslieden ten toon. Gustav werd echter door zijn leraren eruit gepikt als een uitzonderlijke tekenaar terwijl hij middelbaar onderwijs volgde. In oktober 1876, toen hij veertien was, moedigde een familielid hem aan om het toelatingsexamen voor de “Kunstgewerbeschule”, de Weense kunstnijverheidsschool waarvoor hij met lof slaagde. Hij vertelde later dat hij eigenlijk tekenleraar had willen worden en bij de “burgerschool”, de 19de eeuwse variant van een middelbare school, waar hij zelf op had gezeten, als leraar aan de slag had willen gaan.

Alhoewel zijn kunst nu overal populair is, werd het voor een groot deel van de 20ste eeuw genegeerd. Tijdens zijn leven riep het weerstand op en werd hij geconfronteerd met beschuldigingen van obsceniteit en bezwaren tegen zijn licht ongrijpbare benadering van symbolisme. Zijn schilderij, “De Kus”, dat onze weer terugkerende cursisten dit seizoen zullen creëren in houtskool, is recentelijk verkocht voor meer dan 1.000.000 euro. Schilderijen van Klimt waren dit seizoen te zien in het gemeente museum in Den Haag.

http://www.klimt.com

GUSTAV KLIMT